teisipäev, 6. mai 2008

Korraldasime tasandusklassi õpilastele oma loominguvõistluse e Projekt "Kuidas hoian eesti keelt ja kombeid"

Tasandusklassis õpivad lapsed, kellel on raske suures kollektiivis keskenduda, kes on aeglasemad või vajavad õpetajalt suuremat tähelepanu. Seega ei jõua nad suures klassis rahuldavalt edasi, paljudel esineb ka lugemis- ja kirjutamisraskusi, mistõttu on nende osalemine ülelinnalistel ja -riigilistel emakeelevõistlustel raskendatud. Ometi on ka nemad väga huvitatud oma tööde lähetamisest ja tahavad eduelamust. Olen seda näinud sageli oma töös Ristiku Põhikoolis, aga paraku jäävad meie laste tööd oma tasemelt teistele mõnevõrra alla.
Kuna tasandusklasside õpilastele on vähe jõukohaseid võistlusi, tulime kolleegidega arutades mõttele korraldada neile ise loominguliste tööde võistlus – nii saavad nemadki eduelamuse valdkonnas, millest seni on paljuski kõrvale jäädud. Esialgu alustasime Tallinna koolidest, aga kui võistlus õnnestub, võib sellesse haarata ka muud Eesti tasandusklassidega koolid. Ja kuna tänavu 14. märtsil, Kristjan Jaak Petersoni 207. sünniaastapäeval, tähistasime juba kümnendat korda emakeelepäeva lipupäevana, otsustasime teema siduda sellega.
„Kuidas hoian eesti keelt ja kombeid”
Kuulutasimegi emakeelepäeval tasandusklassidega koolide õpilastele välja joonistamis- ja kirjutamisvõistluse „Kuidas hoian eesti keelt ja kombeid”.
Õpilased tutvusid rahvakalendri tähtpäevadega ning nende tähtsusega eestlaste ajaloos. Soovisime väärtustada vanu traditsioone, üldinimlikke käitumisnorme ja perekonda. Kommete tutvustamise kaudu soovisime pöörata tähelepanu hoolivusele ja üksteise toetamise vajalikkusele. Kuna Tallinnas on ka vene õppekeelega tasandusklasse, siis oli see samuti hea võimalus tutvustada neile eesti kultuuri ning integreerida eesti ja vene lapsi.
Mis täpsemalt toimus
Võistluse korraldasid Ristiku Põhikooli õpetajad Juta Ehasalu, Triin Heinsalu, Piret Joalaid, Reet Paldrok, Eve Reisalu ning huvijuht Birgit Päri.
Valminud joonistusi ja kirjutisi hindasime eraldi ja kolmes vanuseastmes (1.–3., 4.–6., 7.–9. klass). Lisaks andsime ka ergutusaukirju ja tänukirju. Auhindadeks olid raamatud, mida andsid või müüsid soodushindadega kirjastused Tea, Ilo ja Tänapäev.
Lõppüritus
Auhindamine oli 6. mail 2008 Eesti Vabaõhumuuseumis Kuie koolimajas. Et ilm oli väga ilus, panime õpilaste võistlusele saadetud tööde näituse üles õue. Vabaõhumuuseumi töötajad andsid õpilastele ka vanaaegse näidiskoolitunni ja korraldasid orienteerumisvõistluse. Kui auhinnad olid jagatud, sai kringlit, kommi ja puuvilja põske pista ning karastavat jooki peale juua. Oli tore üritus!
Projekti info ja õpilaste tööd on üleval (või pannakse kohe varsti üles) aadressil http://keel.kombed.googlepages.com/home.
Minu tehtud pilte võib vaadata veel siit.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar