kolmapäev, 11. märts 2009

Tallinna emakeeleõpetajad draamateatris

Tallinna emakeeleõpetajate märtsikuine õppepäev möödus teatrikuu lainel: saime kokku draamateatris.
Kõigepealt korraldati meile majas ekskursioon, saime käia kohtades, kuhu teatrikülastaja muidu ei satu.
Seejärel tutvustati meile draamateatri tegevust ja muud seonduvat. Meid tervitas ka draamateatri juht Rein Oja. Igaühele kingiti näidendiraamat, mina valisin Jim Ashilevi "Portselansuitsu".
Enne etendust pidas Lembit Liivak väikese sissejuhatava loengu hispaania kirjandusest ja kirjanikest.
Pildid on ka siin.
Vaatasime Juan Rulfo "PEDRO PÁRAMOt".
Lavastaja ja dramatiseerija Ingomar Vihmar
Osades: Ivo Uukkivi, Mait Malmsten, Merle Palmiste, Guido Kangur, Lembit Ulfsak, Tõnu Oja, Tõnu Aav, Ita Ever, Ester Pajusoo, Mari Lill, Kersti Kreismann, Kaie Mihkelson, Viire Valdma, Mari-Liis Lill, Hilje Murel, Laine Mägi, Britta Vahur, Mihkel Kabel, Anti Reinthal, Uku Uusberg, Kristo Viiding.
On üks mees, Juan Preciado, kes tuleb pärast ema surma otsima oma isa, Pedro Páramot, mõisnikku ja küla valitsejat. Ema kodu küla Comala on alla käinud ja maha jäetud, seal ei ela enam kedagi – peale surnute. Kuid tegelikult pole vahet surnute ja elavate maailmadel, surm on elu loomulik osa ja maailm surnute ja elavate jaoks seesama. Tegelikult polegi olemas tulevikku või minevikku, elu ja surma, on olemas pragune hetk, kus kõik eksisteerib ühekorraga. Nii nagu surma tantsus oleme me kõik ühte ringi seotud ja võrdsed, elus ja surmas, minevikus ja olevikus. Me väidame, et on olemas käegakatsutav reaalsus, ja illusioon. Aga mis on mis? Võib-olla on hoopis esemed meie ümber illusioon, ja energia, mida me silmaga ei näe, tegelik reaalsus.
Juan Rulfo (1918–1989) on maagilisest realismist mõjutatud mehhiko kirjanik, stsenarist ja fotograaf. Ta on avaldanud vaid kaks raamatut: lühijuttude kogu „Leegitsev ljaano“ (El llano en llamas, 1953) ja romaani „Pedro Páramo“ (1955, e.k. 1979), kuid Rulfot peetakse Ladina-Ameerika kirjanduses sama mõjukaks autoriks maailmakirjanduse suurkujude Gabriel García Márquezi või Jorge Luis Borgesega.
Vt pikemalt draamateatri kodulehelt.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar