neljapäev, 5. veebruar 2009

Masendav! Nuta või naera! Veidrad netikommijad

Mõni päev tagasi tuli uudis, et minnakse õpetajate palkade kallale. Kuna olen õpetaja, siis lugesin netikommentaare. Põhiline reaktsioon: ei tohi õpetajate palka vähendada!
Samal või järgmisel päeval tuli uudis, et õpetajate palku siiski ei kärbita. Põhiline reaktsioon: miks nende palka ei vähendata!
Täpselt vastupidi.
Kommentaarid olid tõesti sellised, et nuta või naera! Kõik teavad täpselt, kuidas õpetada ja missugune õpetajatöö on!
Eks see oli mul ju ennegi teada.
Aga täna, kui öeldi, et ka õpetajate palga lubatud tõusu ilmselt ei tule, meeldis mulle järgmine kommentaar:   
ikkaõpetaja, 05.02.2009 18:49
Kallid kolleegid!
Võiks julgeda ära öelda!
Meenub lugu lapsepõlvest. Kogusime vennaga pikka aega kopikaid, et siis ükskord minna kommi ostma. Olime saanud enda arvates juba kenakese hulga raha kokku ning läksime poodi. Panime raha tädi ette letile ja palusime selle raha eest karamellkommi. Tädi kaalus meile pisikese nutsaku pabertuutusse. Küsisime, et kas rohkem ei saagi? Tädi vaatas meid, naeratas ja ütles: "SELLE RAHA EEST ROHKEM EI SAA!"
Kas ehk meilgi ei oleks aeg selg sirgu lüüa ja öelda, et selle raha eest rohkem ei saa, sest tundub, et raha rohkem ei ole! On ju igati loogiline töötasu vähendamise korral vähendada ka töökohustusi. Ehk oleks õige aeg teavitada SUURT TÖÖANDJAT, et odava raha eest kalleid ehteid ei osteta.
Panen ette tekkinud rahapuuduse korral:
1. Vähendada normkoormusi 16–22 tunnini.
2. Jätta ära igasugune kohustuslik tarifitseerimata töö õpilastega. Nt. konsultatsioonitunnid, peale tööaega toimuvad arenguvestlused jms.
3. Üle normkoormusega töötavatel õpetajatel pikendada korralist puhkust.
4. Vastavalt õppekavale lugeda kõiki õpilasi võrdseteks ja mitte raista aega erineva tasemega õpilastele taset arvestavate materjalide koostamisele. (lõpuks võib ju perekond palgata abiõpetaja või tellida tasustatud lisatunnid aineõpetajalt (erakapitali kaasamine haridusprotsessi)).
5. Loobuda korrapidamisest vahetundides (ka õpetaja vajab pisut puhkust ümberlülitumiseks)
6. Mitte lubada kõikvõimalike koosolekute korraldamist väljaspool seadustatud tööaega.
7. Õhtustel koolipidudel ei pea korda pidama õpetaja.
8. Õppevahendite puuduse korral viima läbi tunnid ilma nendeta, mitte raista aega ja sageli ka oma raha vahendite muretsemisele.
9. Keelduda igasugusest seadusevastasest õppematerjalide paljundamisest. (siiani väga moes, kuna KOV ei leia raha nt. töövihikute muretsemiseks)
10. jne..... jne.... jne!
Siit peaks läbi kumama jäme ots, mis õpetaja käes - HARIDUSE KVALITEET.
Kui valitsus ei suuda sellest aru saada, siis on käes selle riigikese lõpu algus !!

1 kommentaar:

  1. Ei kärbita, mismoodi? Herr Lukas tahab vist populaarsust? Õppeasutustele eraldatavat raha ikka kärbiti. Kes selle tõttu siis kannatab. Ega vett, elektrit ja kütet kinni hakata keerama. Tööaja lühendamine on saanud tavaliseks meetodiks. Sellega kaasneb aga ka kahjuks palgaprotsendi langus. Ümber nurga ikkagi tehti ära. Kas ka lapsed on tulevikus selle tõttu 10% vähem targad?

    VastaKustuta